Biblioteca Batthyaneum si Musee des Tissus din Lyon

Ce raport exista intre cele doua institutii?  La prima vedere nici unul. Totusi la o analiza atenta a colectiilor de textile detinute si conservate la Biblioteca Batthyaneum, rezulta un punct comun: matasurile lyoneze.

Este bine de stiut ca 70% din vesmintele si ornatele liturgice din colectiile institutului batthyanian, pluviale, casule, stole, diferite acoperaminte, sunt confectionate din matasuri realizate in secolul al XVIII- lea de renumitii  „les canuts”, tesatorii lyonezi.

In consecinta, viitorul catalog integral al tesaturilor de la Biblioteca Batthyaneum va pune in evidenta rolul si locul acestui centru european de tesere, alaturi de centre ca Venetia, Lucca, Istambul si Viena. Va exemplifica pe baza bibliografiei si a cataloagelor de mostre textile lyoneze, tehnicile de tesere, contexturile, desenul motivelor decorative precum si calitatea colorantilor si a materialelor auxiliare din care sunt confectionate piesele din colectiile pastrate la Alba Iulia.

Imagine_tasatura_2 Imagine_tasatura_1

Imagine_tasatura_3     Imagine_tasatura_4

Ideea sustinuta financiar de Camera de Comert a orasului Lyon, de a pune bazele unui muzeu al tesaturilor, a aparut in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, odata cu avantul luat in Europa de artele decorative,  cu organizarea expozitiilor universale si cu infiintarea  la Londra  a muzeului „Victoria and Albert”. Din 1864, anul infiintarii sale,  muzeul a trecut prin cateva etape, cum ar fi asocierea cu Muzeul de Arte Decorative si transformarea in Muzeu de Istorie al Tesaturilor din Franta, reusind nu doar sa-si valorifice colectiile, ci si sa dezvolte interesul creatorilor pentru productia de lux a matasii si  pentru  invatamantul artistic si tehnic de specialitate.

In prezent, prin cele circa doua milioane si jumatate de textile, de la tesaturi copte, descoperite in Egipt, pana la creatii ale secolului al XXI-lea, muzeul detine cele mai bogate colectii din lume. Colectiile de matasuri locale si de import sunt completate de colectii de costume, de pasmanterie si de dantela, majoritatea purtand marca unor mari creatori si stilisti din lume.

Valoarea muzeului este data si de laboratoarele de restaurare, de biblioteca specializata si mai ales de activitatea celui mai important Centru International de Studii a Textilelor Vechi (CIETA), in care de-a lungul anilor,  s-au format sute de experti evaluatori si restauratori, asistati de profesori straluciti ca Gabriel Vial, Odile Valansot, Marie Schoefer, pentru a nu-i numi decat pe cei pe care i-am cunoscut.

Specialistii si pasionatii de arta si de productia matasurilor si a textilor in general, incearca un sentiment de tristete, intr-un moment in care, Camera de Comert a orasului Lyon nu mai poate sustine muzeul si in care Ministerul Culturii, nu gaseste mijloacele de a-i finanta activitatea. Intre timp, entuziasti colectionari si specialisti fac recurs la initiative de sustinere a muzeului, la care am aderat si dinspre Batthyaneum. https://www.change.org/p/non-%C3%A0-la-fermeture-du-mus%C3%A9e-des-tissus-de-lyon

Prin catalogul tesaturilor de la Alba Iulia, anuntat mai sus, dorim sa realizam un instrument de lucru, dar si sa argumentam stiintific atat existenta unor schimburi comerciale si a unei arii de raspandire a matasurilor lyoneze ci si faptul ca gustul si rafinamentului artistic si estetic nu au avut si nu au frontiere.  Si nu in ultimul rand, am dori sa atragem atentia, ca la Biblioteca Batthyaneum s-ar putea specializa textilisti din muzee si forma studenti din academiile de arta, cu conditia de a invita  un expert de Musee des Tissus din Lyon. Matasurile sunt demult aici! (Dr. Doina Hendre Biro).

Imagine_tesatura_6 Imagine_tesatura_7