Bucharest-Princeton Seminar in Early Modern Philosophy

COMUNICAT DE PRESA

Cea de-a 16-a editie a Bucharest-Princeton Seminar in Early Modern Philosophy, eveniment academic si filosofic deosebit de important va avea loc intre 11 si 16 iulie la Alba Iulia. Organizat de Institutul de Cercetari Umaniste al Universitatii Bucuresti, in colaborare cu Biblioteca Batthyaneum, filiala a Bibliotecii Nationale a Romaniei si cu Institutul Teologic Romano-Catolic si sustinut de Consiliul Local al municipiului, va fi cea mai importanta manifestare culturala a acestei veri.

In decursul celor patru zile, unii dintre cei mai reputati filosofi si istorici ai lumii vor dezbate si studia teme ale istoriei stiintei si filosofiei moderne timpurii. Tema din acest an a seminarului este “The Architecture of Reason: Laws, Axioms and Principles in early modern thought”, iar invitati precum Peter Anstey (IRH-ICUB & University of Sydney), Daniel Garber (Princeton University), Philippe Hamou (Universite Paris Ouest), Rob Iliffe (University of Oxford) sau Richard Serjeantson (University of Cambridge) vor putea considera aspecte ale gandirii moderne timpurii in cadrul deosebit de fertil al celor doua importante biblioteci albaiuliene.

Bucharest-Princeton Seminar in Early Modern Philosophy este o institutie cunoscuta pe scena internationala, un seminar pentru cercetatori si studenti infiintat in 2001 de Vlad Alexandrescu si Dana Jalobeanu (Universitatea din Bucuresti). Acest eveniment se desfasoara in fiecare an, in luna iulie, in diferite locuri din Romania (Bucuresti, Bran, Malancrav, Tescani… iar acum la Alba Iulia).

Formatul seminarului este deja unul traditional, imbinand sesiuni paralele de discutii pe text, cu prezentari si conferinte magistrale. Fiecare zi a evenimentului va avea o tema specifica. Astfel, prima zi va fi dedicata studiului matematicii in perioada moderna, in cea de-a doua se vor investiga metafizica si teologia, cea de-a treia va fi destinata logicii si artei gandirii, urmand ca in ultima zi sa fie aduse in discutie texte de filosofie morala si fizica.

Un rol determinant in modelarea cunoasterii in perioada moderna timpurie l-a avut metoda de diseminare a stiintei. In cadrul retelelor europene de raspandire a cunoasterii – Biblioteca Battyaneum a avut de la inceput un statut aparte. In prezent este un important centru de conservare al cartii din Europa de Est, inclusiv pentru sursele bibliografice pe care le detine, ignorate de cercetarea internaționala in istoria si filosofia stiintei. Cu ocazia seminarului, o parte din aceste lucrari, editii extrem de rare de opere teologice, filosofice, matematice si stiintifice, toate din secolele XV-XVIII – probabil unice in Romania, vor fi expuse intr-un spatiu amenajat si se vor afla la indemana participantilor, pe toata durata manifestarilor. Aceste resurse, impreuna cu expertiza participantilor la eveniment, pot determina descoperiri cruciale in intelegerea contextului stiintific si filosofic al Europei in secolele XVI-XVIII.

Acest seminar ar putea constitui o oportunitate pentru punerea bazelor unei colaborari temporare – sau, de ce nu, permanente – intre Biblioteca Battyaneum si unele dintre cele mai importante centre de studiu ale filosofiei moderne timpurii – Universitatea Oxford, Universitatea Cambridge, Universitatea Princeton etc. Inscriind pe aceasta cale si orasul Alba Iulia in circuitul international al studiului istoriei si filosofiei stiintei. (Drd. Ovidiu Babes, Universitatea din Bucuresti)

Afis Conferinta