Arc peste timp intre doua semnaturi in cartile de onoare ale Bibliotecii Batthyaneum

In dupa-amiaza zilei de sambata, 7 mai 2016, Biblioteca Batthyaneum a fost vizitata de Doamna Anne Pasquignon, absolventa a ravnitei universitati pariziene, École Nationale des Chartes. Actualmente director adjunct a Bibliotecii Nationale a Frantei, domnia sa are drept principala misiune valorificarea stiintifica si tehnica a colectiilor speciale apartinand prestigioasei institutii.

A fost vizitata Aula Magna si spatiul muzeal de la etajul I ca si expozitia actuala, intitulata « Itinerariul european al cartilor Bibliotecii Batthyaneum prin carti, inventare si cataloage». In acest context i-au fost prezentate nu doar istoricul institutului si a colectiilor sale ci si cateva dintre proiectele internationale derulate sau aflate in curs de derulare precum si o parte din posibile proiecte ce s-ar putea realiza pe viitor, eventual in colaborare cu institutia franceza.

Doamna Anne PasquignonInvitatia adresata de Doamna Ministru al Culturii, Corina Suteu a marcat  prima etapa a unui plan de colaborare, propus de Domnul Ministru Vlad Alexandrescu  cu ocazia intalnirii din 20 ianuarie 2016 cu directorul general al Bibliotecii Nationale a Frantei – Sylviane Tarsot-Gillery.  La aceasta au participat membrii ai corpurilor diplomatice ale celor doua tari, printre care Domnul Christophe Gigaudaut, Consilier Cultural al Ambasadei Frantei la Bucuresti si  director al  Institutului Francez din Romania. Reamintim ca la intalnirea de la Paris au fost aduse in discutie aspecte care ar putea duce pe termen lung la o colaborare benefica intre bibliotecile nationale ale celor doua tari. Conform raportului de presa, un interes deosebit l-a suscitat patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum, partea franceza promitand sa trimita la Alba Iulia « o misiune speciala in vederea conceperii unei strategii pe aceasta chestiune »”.

Duminica, distinsa doamna a participat la actiuni ale festivalul international « Apulum » si a vizitat cateva obiective culturale si monumente restaurate sau in curs de restaurare. Astfel aceasta vizita sustinuta de municipalitate s-a inscris perfect si in actiunea de promovare a orasului Alba Iulia.

Domnul Andre MassonIn cartile de onoare ale Bibliotecii Batthyaneum figureaza printre alte semnaturi cea a lui Andre Masson, unul dintre cei mai mari istorici ai bibliotecilor, lasata impreuna cu impresiile sale, in 1967… si foarte recent cea a Doamnei Anne Pasquignon. Speram ca acestea sa fie un arc peste timp, care sa indice un drum plin de realizari comune…

Doamna Anne Pasquignon