Lucian Blaga la Biblioteca Batthyaneum

Il comemoram pe Lucian Blaga (9 mai 1895 – 6 mai 1961), filosof, poet, dramaturg, jurnalist, traducator si diplomat roman, dar si cercetator, profesor universitar si academician, „redus” de puterea comunista in ultimii ani de viata la statutul de bibliotecar.

Acest statut nu doar ca nu l-a demoralizat, ci poate l-a determinat  sa acorde  functiei  de bibliotecar conotatii aristocratice. Caci iata, personajul principal al romanul autobiografic « Luntrea lui Caron »  este bibliotecar tocmai la Alba Iulia in biblioteca fondata de un conte episcop. « Romanul inedit… a fost redactat intr-o prima forma intre anii 1951-1953. Cea de-a doua redactare, care cuprinde cateva capitole in plus, dateaza din perioada 1956-1958. Nici una dintre cele doua variante nu a fost considerata de autor definitiva. In vara anului 1960 mi-a marturisit  ca intentioneaza sa rescrie romanul», scrie Doamna Dorli Blaga in nota asupra editiei din 1990. Astfel prin pana unuia dintre cei mai mari ganditori  Biblioteca Batthyaneum aflata si atunci ca si acum intr-o precara stare de conservare, intra si in literatura romana.

Lucian Blaga la Biblioteca Batthyaneum

«Prin grija noii obladuiri mi se gasi totusi o slujba, care era socotita oarecum mai pe masura puterilor mele si slujba ce mi se impusese, fara a fi intrebat daca imi convine au nu, era aceea de bibliotecar in vechea biblioteca Batthyaneum din Alba-Iulia. Biblioteca aceasta maghiara, episcopala la origine, infiintata de-un principe al bisericii catolice si mare carturar, inca din secolul al XVIII-lea, fusese trecuta acum de curand in patrimoniul statului, al statului roman, care s-a transformat nu de mult din monarhie in republica « populara ». Biblioteca are bunuri rare de o deosebita importanta si isi intretine o anume indreptatita faima europeana datorita indeosebi « Codicelui de Aur », un evangheliar din sec. al IX-lea  admirabil ilustrat si scris in intregime cu litere da aur… (p. 195).

… Ma izolez in incaperea manuscriselor, la biblioteca. Caut sa-mi infrang disperarea , rasfoind un manuscris medieval, un evangheliar, minunat ilustrat. Culorile ilustratiilor facute de-o mana in secolul XIII, sunt proaspete ca de ieri. Multe, multe ceasuri pierd in felul acesta de la o vreme… (p.339)

… Cateva vechi manuscrise din varsta de mijloc, cu ilustratii lucrate cu migala calugareasca, amenintate sa fie distruse de mucegai, ma asteapta in teanc pe masa de lucru. Trebuie sa raportez de urgenta ministerului culturii asupra situatiei deplorabile in care se gasesc raritatile si unicatele bibliotecii. Mijloacele de dezinfectare a manuscriselor trebuiesc solicitate in fraze turnate in tipare de retorica antica. Cuprins de aceasta preocupare incep sa redactez un raport in care, din capul locului sunt hotarat sa pun mai mult patetism decat permite stilul obisnuit al unor atari scripte ». (p. 366).

Biblioteca BatthyaneumPasajele sunt extrase din romanul « Luntrea lui Caron », editie ingrijita de Dorli Blaga si Mircea Vasilescu. Nota asupra editiei Dorli Blaga. Postfata Mircea Vasilescu, Editura Humanitas, Bucuresti, 1990.