Bibliotheca Brukenthalia. Trei biblioteci fondate in Transilvania la sfarsitul secolului al XVIII-lea- inceputul secolului al XIX-lea (III)

Despre fondator…

Samuel von Brukenthal (1721-1803) a studiat la  universitatile din Halle si Jena pentru a deveni apoi  inalt functionar la Viena. In 1762 i s-a acordat titlul de baron iar in 1777 functia de guvernator al Transilvaniei, pe care a detinut-o timp de zece ani. Ca si colectionar, a fost preocupat de achizitionarea cartilor rare si a operelor de arta, iar ca mecena, de prezentarea lor in fata publicului, inca din 1790, mult inainte de deschiderea palatului sau din Piata Mare ca muzeu public, in 1817. Colectiile lasate prin testament urmasilor pe linie masculina, au trecut din 1872 impreuna cu palatul, intr-o fundatie pusa sub autoritatea Gimnaziului Evanghelic din Sibiu.

Baron_Samuel_Brukenthal(Imagine preluata de pe https://casascorpiei.wordpress.com/2010/08/31/samuel-von-bruckenthal/)

…despre Biblioteca…

Amplasata in cea de-a doua curte interioara a Palatului Brukenthal, biblioteca totalizeaza in prezent peste 280.000 unitati bibliografice. La baza acesteia se afla cartile achizitionate de fondator in timpul calatoriilor de studiu si a sejurului la Viena, adica 15.972 volume, intre care 76 de incunabule.

Fondului Brukenthal i s-a adaugat mai tarziu o valoroasa biblioteca sibiana, fondata in secolul al XIV-lea, ce avea initial drept nucleu biblioteca Abatiei Dominicane si colectii ale unor patricieni sibieni. Printre cartile acestei biblioteci, aranjate in secolul al XVI-lea in Capela Sfantul Iacob a Bisericii evanghelice din Sibiu, se aflau si 280 de incunabule. (Acelasi parcurs l-a avut fondul provenit din Biserica Sfantul Iacob din Levoca, conservat la Biblioteca Batthyaneum). Celor doua fonduri reunite li s-au aditionat treptat cartile Capitlului Evanghelic, ale Academiei de Drept si cele provenite din donatiile unor  mari colectionari precum baronul Rannicher Salmen, Sigerius si G. D. Teutsch,

… despre colectii…

Biblioteca conserva 778 manuscrise, printre care si manuscrise medievale pe pergament, cel mai citat fiind Codex Altenberger cunoscut sub numele de Breviarul Brukenthal, realizat la inceputul secolului al XVI-lea in Tarile de Jos, bogat anluminat cu miniaturile atribuite lui Simon Bening si Geeraert Hornebaut.
Dar cea mai importanta ramane colectia de incunabule, care insumeaza 382 volume din care 222 exemplare sunt unice in tara, ca titlu sau ca editie. Cea mai veche lucrare este Opus praeclarum quarti scripti, de Toma d’Aquino (Mainz, 1469). Printre incunabulele rare sunt mentionate Triomphi de Petrarca (1488), Geografia lui Strabon (Roma, 1473),respectiv Istoria naturala a lui Pliniu cel Bătrân (Veneţia, 1498). De retinut valoarea artistica  a unor incunabule, precum Cronicile lui Schedel (Nurnberg, 1493), renumit pentru cele 2.000 de xilogravuri pe care le cuprinde. Totusi  valoarea bibliotecii este data si de cele peste 30.000 de tiparituri occidentale, ce provin din cunoscute centre coordonate de Aldus Manutius, Robertus Stephanus, Cristoph Plantin, Elzevir sau Abraham Ortelius. Acestora li se adauga  colectia de carte veche romaneasca, in editii princeps de secol XVII, si nu in ultimul rand, cartile provenite din centre tipografice transilvanene, precum Brasov, Sibiu, Cluj si Alba Iulia. De subliniat ca faimoasa biblioteca conserva  lucrarea Augustinus Haereseon catalogus, tiparita  la Brasov de  Honterus in 1539, adica cea mai veche carte tiparita in Transilvania. (Doina Hendre Biro, dupa studii semnate de Constantin Ittu si Doina Nagler).

Palatul_Brukenthal… si o ultima fraza despre acces

Cercetatorii pot studia in salile de lectura. Biblioteca nu se viziteaza, totusi in cazuri exceptionale pot avea acces, cei care adreseaza o cerere si fac dovada preocuparilor lor stiintifice in domeniul Biblioteconomiei si al Istoriei cartii si tiparului european. La sfarsitul lunii octombrie 2015, a fost cazul distinsilor specialisti din Paris, Strasbourg, Roma, Eger, Budapesta si  Sao Paolo, care au fost primiti de Rodica Sinca si Radu Teuceanu. (Foto : Istvan Monok, Attila Verok, Isabelle Didier, Christophe Didier, Jean-Michel Leniaud, Christine Lebeau, Frédéric Barbier, Marisa Midori Deaecto, Andrea de Pasquale, Elsa Barbier, Marc Kopylov si Remy Philippe).

Biblioteca_Brukenthal