Conferinta internationala la Alba Iulia: Adalbert Cserni (1916-2016)

Adalbert Cserni (dr. Cserni Béla, Albert Cserni) (1842-1916) si-a trait copilaria la Sibiu apoi s-a mutat in Alba Iulia, unde dupa un inceput modest de profesor de stiintele naturii, a urmat o stralucita cariera de botanist, de cercetator, de fotograf si mai ales de arheolog. Dupa retragerea armatei austriece din oras, a fost numit custodele foarte bogatei colectii de piese arheologice romane, pe care aceasta o detinuse inca de la inceputul secolului XVIII, fiind scoasa in parte in timpul construirii fortificatiei de sistem Vauban.

Cserni a organizat el insusi sapaturi arheologice sistematice pe care le-a comunicat in importante studii redactate in mai multe limbi, oferind Europei date despre palatul guvernatorului celor trei Dacii – cel mai mare complex roman construit pe teritoriul Romaniei si despre portul la Mures, Partos, unul dintre marile centre urbane din provinciile danubiene. Lui i se datoreaza, intre altele, si vizita arheologului german Theodor Mommsen la Alba Iulia, invitat sa descopere si sa autentifice vestigiile Apulum-ului roman.

Numele sau a marcat viata culturala a orasului, atat prin activitatea intensa din cadrul nou infiintatei Societati de Arheologie si Stiintele Naturii, cat si prin numeroasele carti si brosuri editate in care a  descris clima, fauna si flora si mai ales istoria orasului, ca si prin sutele de fotografii realizate. Totusi cea mai importanta realizare a sa, ramane fondarea primului muzeu de arheologie din oras, care se afla la baza actualului Muzeu National al Unirii.

De retinut ca viata si cariera lui Adalbert Cserni a fost strans legata si de Institutul Batthyaneum, cu care a colaborat la realizarea unor expozitii, prin schimburi si imprumuturi temporare de piese arheologice. In prezent Biblioteca Batthyaneum conserva nu doar cartile acestuia ci mai ales o insemnata parte din documentele personale, relative la cariera de arheolog. Recent studiate, o parte dintre acestea au fost inserate in cartea ce i se dedica, dar este bine de stiut ca fondul arhivistic Cserni ca si colectia de artefacte romane a Bibliotecii Batthyaneum, vor face obiectul viitoarei expozitiei care se va deschide la inceputul lunii iunie a acestui an, pentru a completa evenimentele ce vor demara in luna aprilie. (Doina Hendre Biro)

Conference booklet Adalbert CSERNI