Series episcoporum I

Fondatorul Batthyaneum-ului, un Homo Europaeus al secolului al XVIII-lea

Episcopul conte Batthyány Ignác a fost nu doar un inalt prelat aflat in slujba diecezei Transilvania ci un veritabil Homo Europaeus, asa cum l-a numit istoricul Victor Neumann. Spirit luminat, Ignác a reunit  preocuparile savantului, ale codicologului  si ale istoricului de excepţie. Pasiunea pentru astronomie, pentru bibliofilie si pentru stiintele naturale si arheologie s-a asociat cu creativitatea-i innascuta si s-a materializat in cateva proiecte culturale durabile. Intre acestea, Observatorul astronomic, Biblioteca si Tipografia, care sa deserveasca nou infiintata societate savanta, Societas Litteraria Assiduorum, ce urma sa reuneasca la Alba Carolina elitele intelectuale europene ale momentului.

Batthyány Ignác s-a născut la 30 iunie 1741, la Neméthujvár, azi Güssing in Austria fiind al doilea dintre cei paisprezece fii al contelui Batthyány Imre asesor apoi presedinte al Tabulei Septemviralis si al al Annei-Maria Saurau, fiica guvernatorului Styriei.

Conform traditiei a imbratisat cariera ecleziastica iar pentru o desavarsita pregatire a studiat la gimnaziul piarist din Pesta, la Colegiul din Trnava/  Nagyszombat si la Academia Iezuiţilor din Graz. In 1765, dupa trei ani petrecuti la Colegium Germanicum et Hungaricum Saint Appolinare din Roma, a obtinut titlul de Doctor in Teologie si a fost consacrat preot de catre Papa Clement al XIII-lea. Din 1766 si-a pus serviciile in slujba episcopului de Eger, Eszterházi Károly in calitate de canonic, iar din 1773, de Mare Prepozit. Din 1780 a desfasurat in Transilvania o stralucita cariera de episcop,  pana la 17 noiembrie 1798, data mortii sale.

A lasat in urma faimosul Institut Batthyanian, ca fundatie inscrisa intr-un testament, conform caruia, Observatorul astronomic dotat cu aparatura performanta si Biblioteca numarand 18.200 de unitati bibliografice sa fie inalienabile si sa ramana pentru totdeauna in cladirea Bisericii Trinitarienilor, la dispozitia tuturor cercetatorilor, indiferent de etnie sau de religie. Este o extraordinara si nesperata mostenire, sporita pe parcurs prin alte donatii, pe care trebuie sa o pretuim si sa o respectam,  sa o repunem in circuitul european, sa o conservam si sa o transmitem intacta, generatiilor viitoare… (Doina Hendre Biro = DHB).

Bust_IB