CONCEPT – Muzeul Astronomic Batthyaneum

Scopul programului este acela de a reinvia prestigiul european al Institutului si al societatii savante Societas Litteraria Assiduorum fondate la Alba Iulia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de episcopul conte Ignàc Batthyàny. Acela de a starni interesul publicului pentru stiinta si spatiu, in contextul cultural oferit de fortificatia in care s-ar inscrie. Chiar daca tanara arhitecta prefera conservarea monumentelor istorice si nu  interventiile  pe acestea, a conceput intentionat acest spatiu imaginar pe bastionul Carol, ocupat de o baza sportiva si de un club. In locul acestuia propune amenajarea unui muzeu astronomic, semi-ingropat, asociat cu Biblioteca Batthyaneum, printr-o interventie contemporana.

Concept - Muzeu Astronomic BatthyaneumIn propunerea facuta, Muzeul Astronomic Batthyaneum ar dezvolta doua corpuri:

  • corpul vechi – centrul de greutate al proiectului – restaurarea cladirii Batthyaneum si amenajarea aticului pe locul fostului  observator astronomic – cu un muzeu pentru aparatele si instalatiile  astronomice pastrate. (Sectiunea realizata prin aticul bibliotecii,  reprezinta  sala observatorului restaurat si o viitoare galerie expozitionala amenajata in pod. Conexiunea vizuala cu muzeul de pe bastionul Carol s-ar face de pe fereastra existenta)
  • corpul nou –  cadru al spatiului interactiv, dotat cu instalatii de interes actual in domeniul astronomiei si al mediului – pentru informarea si educarea publicului larg. Muzeul astronomic, ca scenografie cu rol educațional, ar fi animata printr-un limbaj interactiv  – prin instalatii folosite deja in marile muzee contemporane  („Science On a Sphere”, Planetarium 3D , simulatoare spatiu , H2O digitala, instalatii informative media).

Din motive tehnice si urbanistice, un observator astronomic contemporan nu poate fi eficient pe acest sit. De aceea s-a urmarit o interventie cat mai discreta pe sit  si conservarea zonei verzi specifica bastionului.

Proiectul de diploma al tinerei arhitecte LIGIA VLASA, ne da mari sperante si ne lasa sa visam, pe noi cei a caror vise s-au transformat uneori si in realitate. Chiar ieri, fosta eleva a Liceului de Arte din Alba Iulia si-a adus in cetate si in Biblioteca Batthyaneum, colegi  insotiti de profesorii Fabien Palisse, Patrick Léaud, Géraud Dodinet si Marc Brunier-Mestas de la Ecole Supérieure d’Architecture din Clermont-Ferrand, Franta, unde a studiat ca bursiera.