Ingeri muzicanti de pe altarul Sfantul Iosif, ajunsi la Cadiceni (judetul Harghita) in 1789 si reintorsi in fosta Biserica a Trinitarienilor in 1912 …

Intre 1787 si 1789, odata cu schimbarea functiei Bisericii Trinitarienilor si la sugestia Episcopul  Batthyány, intregul mobilier a fost repartizat parohiilor sarace din dieceza Transilvania. Astfel tabernacolul din alabastru a fost dus la Biserica Catolica din Zlatna, altarul Sfintei Cruci la biserica din Eremitu (Nyaradremete), altarul Sf. Roch la Biserica din Calugareni (Homorodremete), cel al Sfantului Ioan Nepomuk la Biserica din Sanger (Mezoszengyel), cel al Mariei Gravida la Biserica din Catina (Katona) iar cel al Sfantului Iosif la Biserica din Cadiceni (Kadicsfalva). Amvonul Trinitarienilor  a intrat in posesia Minoritilor din Aiud, in  timp ce orga a fost amplasata in Biserica Sfintii Petru si Paul din Brasov.

(bibliografia: Kovacs Zsolt, A gyulafehervari trinitarius templom es rendhaz egykori berendezese, Onisoru Valentin, Expunerea unui spatiu disparut, Biserica ordinului Trinitarian din Alba Iulia, Lucrare disertatie UAB Alba Iulia, 2014, p. 40-48 (ms.).

Ingeri muzicanti 1Ingeri muzicanti 2